Waterbeheer op lokaal niveau
Water is van levensbelang. Nederland is waterrijk, maar ook hier is water een schaarse grondstof en staan de kwantiteit en kwaliteit lokaal soms onder druk. De kennis van agro-hydrologie helpt bij het optimaliseren van landbouw en het realiseren van gebiedsdoelen. Aequator Groen & Ruimte heeft deze gespecialiseerde kennis in huis en past deze toe in de praktijk. Met advies, onderzoek, analyse en verschillende modulaire cursussen, delen we onze expertise graag.
Cursussen, advies, onderzoek en analyse agro-hydrologie
Agro-hydrologie en (modulaire cursussen)
Gespecialiseerde (veld)kennis van agro-hydrologie is essentieel voor het optimaliseren van opbrengsten van gronden. Vooral voor agrariërs, loonwerkers en waterschappers is deze specifieke kennis waardevol. Water bepaalt immers samen met de bodem en bemesting het opbrengend vermogen van de gronden. Helaas wordt de vakkennis op dit gebied steeds schaarser, daarom ontwikkelde Aequator Groen & Ruimte verschillende modulaire cursussen op dit vakgebied voor verschillende doelgroepen.
Agrarische Bedrijfsbodem en Waterplannen (BWP)
Samen met de agrariër bekijken we in het veld en naar de situatie van het agrarisch bedrijf op het gebied van bodem en water. Ons advies is gericht op het uitvoeren van lokale kansrijke maatregelen ter verbetering van de bedrijfssituatie. Deze kansrijke maatregelen hebben tevens een positief effect op de bodem- en waterkwaliteit. Te denken valt aan grondbewerkingen, duurzaam bodembeheer, gewassen en rotatie, onderhoud en peilgestuurde drainage.
Boer als waterbeheerder
De opgave van voldoende water is al lang niet meer te realiseren door de waterschappen alleen. In veel van onze projecten werken we daarom toe naar nauwere samenwerking tussen waterschappen en agrarische ondernemers. De belangen voor beide partijen liggen vaak dichter bij elkaar dan gedacht. Met name op gebiedsniveau kan samenwerking zorgen voor een schoner en klimaat-robuuster watersysteem en een duurzamer agrarisch bedrijf.
Agrohydrologische model impact- en effectberekeningen
Aequator Groen & Ruimte voert met verschillende modellen (zoals SWAP en WIB-C) agro-hydrologische berekeningen uit. Deze berekeningen geven op perceelsniveau inzicht in grondwaterstanden, bodemvocht, draagkracht en gewasopbrengst en geven inzicht in het opbrengend vermogen van de grond.
Data-analyse (oppervlakte en grondwaterstanden)
We verzamelen steeds meer data over bodem- en watersystemen, gewasgroei, bemestingsgraad enz. Dit moet leiden tot meerwaarde en kennis ten behoeve van duurzaam beheer en optimalisatie van het gebruik. Aequator Groen & Ruimte onderscheidt zich door verkregen data te koppelen aan veldkennis en andere indicatoren. Hierdoor zijn onze data makkelijk te vertalen naar bruikbare gegevens of handvaten.
Droogte- en natschade bepaling
Als gevolg van klimaatsveranderingen en ingrepen, zoals drinkwaterwinningen of peilopzet, kan nat- of droogteschade optreden. Tijdens geschillen treden wij op als experts. Het bepalen van een schade-uitkering gebeurt op basis van een combinatie van veldkennis met actuele methodieken.
Participatieve monitoring
Participatieve monitoring is een mooi instrument om samen met ‘boeren, burgers en buitenlui’ te werken aan waterbewustzijn. Samen meten en samen kennis opdoen over het bodem- en watersysteem. We maken daarbij gebruik van moderne communicatiemiddelen, zodat het leuk is om mee te doen. Dit instrument is bij meerdere projecten succesvol ingezet en leidt tot meer inzicht en een betere samenwerking.
Waterkwaliteit een link met de bodem
Verbetering van de waterkwaliteit in het buitengebied kan worden bereikt met duurzaam bodembeheer. In meerdere studies is bewezen dat een gezondere bodem leidt tot minder af- en uitspoeling. De laatste jaren is de aandacht voor een gezondere bodem gestegen. In de praktijk zien we echter dat op veel agrarische bedrijven nog een wereld is te winnen. Daaraan dragen wij graag ons steentje bij.