Veel graslandpercelen kampen met enige tot ernstige mate van bodemverdichting. Verdeeld over Nederland komt dat probleem voor op 30 tot wel 60 procent van de percelen, stelt bodemkundige Everhard van Essen van Aequator Groen & Ruimte.
Aequator Groen & Ruimte en Eurofins Agro (voorheen BLGG) bieden sinds kort gezamenlijk de BodemConditieScore aan, een combinatie van de bodemanalyse van Eurofins Agro en de beoordeling van profielkuilen.
Eye-opener
De BodemConditieScore is vrijwel altijd een ‘eye-opener’ voor de boer, volgens Van Essen. Het meest opvallend is het probleem van bodemverdichting, iets wat aan de oppervlakte meestal niet duidelijk zichtbaar is. De profielkuil wordt in principe 50 centimeter diep gegraven.
Van Essen: ,,Net onder de bouwvoor komen we vaak een verdichting tegen die grote gevolgen heeft voor het perceel. Door die ondoordringbare laag krijg je stagnatie in de waterafvoer en plasvorming.”
Deze laag zit doorgaans op een diepte van 25-35 cm. ,,Uit onderzoek dat we onlangs in Groningen en Friesland hebben uitgevoerd, bleek zelfs dat 9 op de 10 percelen te maken heeft met zo’n laag. Dat zijn best schokkende cijfers.”
Opbrengstderving
Die storende laag belemmert niet alleen de afwatering maar ook de diepere worteling van het gewas. Dat kan daardoor minder water en voedingsstoffen opnemen. Van Essen stelt dat de opbrengstderving op verdichte percelen grasland uiteenloopt van 5 tot 20 procent.
Denitrificatie
Plassen op het land verstikken ook het onderliggende bodemleven. Bovendien werkt de zuurstofloze omgeving denitrificatie in de hand: bacteriën zetten nitraat om in stikstofgas wat vervliegt. Er blijft dus minder stikstof over voor benutting door het gewas.
Opmerkelijk
Van Essen noemt het opmerkelijk dat melkveehouders relatief weinig investeren in bodemverbetering, terwijl grond juist het voornaamste kapitaalintensieve productiemiddel is op het bedrijf. ,,Sommige boeren weten niet eens hoe de toestand van hun percelen is. Die komen nooit meer op het land, die laten alles door de loonwerker doen.”
Belangstelling neemt toe
Niettemin merkt hij dat de belangstelling voor het maken van een profielkuil toeneemt. ,,Boeren krijgen meer aandacht voor de bodem. Maar als ze zo’n profielkuil hebben gemaakt, weten ze vervolgens vaak niet wat ze ermee moeten doen”, ervaart de bodemkundige.
Op percelen waar sprake is van ernstige verdichting, moeten boeren dat mechanisch zien te verhelpen, door de grond los te trekken en het grasland te vernieuwen.
Bron: http://www.melkvee.nl