Gedurende mijn stage heb ik mij beziggehouden met de mogelijke verandering in afvoerdebiet en reactiesnelheid bij het grootschalig toepassen van drainage op landbouwpercelen in het stroomgebied de Elsbeek.
Dit onderzoek is uitgevoerd om de mogelijke effecten van de ingreep op de N2000 doelsoorten inzichtelijk te maken. Allereerst is er een analyse uitgevoerd van het stroomgebied. Hierin zijn de parameters bepaald voor de modellen. Om de hoofdvraag te kunnen beantwoorden zijn de modelleringprogramma’s SWAP en WALRUS gebruikt. Vervolgens is drainage toegevoegd aan het model, waardoor er een verschil in grondwaterstand, afvoerdebiet en reactiesnelheid is gemodelleerd.
Rowdy Kempers: In kaart brengen van de afvoerfrequentie en reactiesnelheid in het oppervlaktewatersysteem
De verandering is vooral in de piek-afvoer terug te vinden, deze neemt af doordat de oppervlakkige afstroming afneemt. Dit effect is voornamelijk in de winter te zien, hier kan de toepassing van drainage ervoor zorgen dat er 85% minder neerslag oppervlakkig afstroomt.
In de zomer treedt er evenveel oppervlakkige afstroming op als voorheen. Dit komt doordat drainage de infiltratiecapaciteit van de bodem niet verandert. Hierdoor zorgt een piekbui in de zomer nog steeds voor oppervlakkige afstroming. De conclusie van mijn onderzoek is dat de piekafvoer en de reactiesnelheid in de winter verminderen wanneer grootschalig drainage toegepast wordt in het gebied van de Elsbeek. De effecten van de ingreep op de N2000 doelsoorten zijn in dit gebied beperkt. En het landbouwkundige gebruiksmogelijkheden van de gronden wordt door drainage verbeterd.