Voor boeren op de hoge zandgronden in het oosten van Nederland loont het om bodem- en hydrologische maatregelen te nemen. Dat blijkt uit de eindevaluatie van het project ‘Landbouw op Peil’.
In het project ‘Landbouw op Peil’ gingen vijftien boeren op zoek naar oplossingen om op hun bedrijf beter in te spelen op extreme droogte, maar ook op extreme regenval of natte omstandigheden. Het project werd in 2014 officieel afgesloten. Het onderzoek naar het effect van de maatregelen liep echter nog even door. Afgelopen week werden de resultaten daarvan gepresenteerd. De maatregelen die de vijftien ondernemers namen, vloeiden voort uit een bedrijfswaterhuishoudingsplan dat in 2011, aan het begin van het project, voor ieder bedrijf werd gemaakt. Daarin stonden voorstellen die bij zouden kunnen dragen aan een duurzame en klimaatbestendige bedrijfsvoering. Per bedrijf ging het om een scala aan maatwerkmaatregelen die betrekking hadden op de bedrijfsvoering, de hydrologie, het bodemgebruik en de gewassen die op het bedrijf worden verbouwd. Het betrof maatregelen op bedrijfs- en perceelsniveau.
Het blijkt ook dat de investeringen die de proefbedrijven hebben gedaan, zich op termijn terugbetalen, zeker als het een combinatie van bodem- en watermaatregelen betreft. Wel loopt de terugverdientijd van de genomen maatregelen uiteen van zeven tot twintig jaar, stelt onderzoeker Marco Arts van Aequator Groen & Ruimte.
Lees meer in Nieuw Oogst Landbouw op Peil