ANLb
Per 1 januari 2016 is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ingevoerd. Sindsdien wordt het agrarisch natuur- en landschapsbeheer gebiedsgericht uitgevoerd door de agrarische collectieven. De veertig collectieven hebben de koepelorganisatie BoerenNatuur opgericht die hen onder andere ondersteunt en faciliteert in de uitvoering van het ANLb. Aequator Groen & Ruimte is bij de ontwikkeling van het ANLb, de collectieven en BoerenNatuur nauw betrokken geweest.
Bij de start van het ANLb in 2016 is de term ‘lerend beheren’ geïntroduceerd. Dit houdt onder ander in: het leren van lessen uit de praktijk en het beheer tijdens de beheerplanperiode van 6 jaar bijstellen op basis van opgedane ervaringen. De eerste ondervindingen uit de beheerjaren 2016 en 2017 kunnen inmiddels gehaald worden. Tegelijkertijd is in de Tweede Kamer de kritische situatie van boerenlandvogels geagendeerd.
Optimalisatieplannen
BoerenNatuur heeft van het ministerie van LNV subsidie ontvangen voor het project Optimalisatieplannen. In dit project geven collectieven concreet invulling aan ‘lerend beheren’ en wordt tegelijkertijd inzichtelijk gemaakt welke optimalisaties nodig zijn voor toekomstbestendige populaties van de doelsoorten van het ANLb. Optimalisatie kent vele vormen zoals:
- Optimalisatie van het gebiedsproces; werken alle betrokkenen (collectief, provincie, waterschap, terreinbeheerder, gemeente, etc.) aan dezelfde doelen en stemmen zij hun activiteiten optimaal op elkaar af?
- Optimalisatie van het kennisniveau en motivatie van betrokken zoals beheerders.
- Optimalisatie van inrichtings- en beheermaatregelen, welke (aanvullende) inrichtings- of beheermaatregelen zijn nodig om te voldoen aan de habitatwensen van de doelsoorten?
Aan dit project kunnen alle collectieven deelnemen.
Aequator Groen & Ruimte verzorgt de projectleiding en faciliteert BoerenNatuur en de collectieven bij dit project. Wij werken in samenwerking met een werkgroep vanuit de collectieven de handreiking en het format uit voor de optimalisatieplannen. Wij verzorgen de afstemming met onderzoek en beleid waaronder vertegenwoordigers van het OBN deskundigenteam cultuurlandschap en de IPO werkgroep weide- en akkervogels. Aequator Groen & Ruimte zorgt daarnaast voor de landelijke coördinatie, bundeling van de resultaten en de algehele projectleiding. Op deze manier leveren we een bijdrage aan verbetering van het ANLb, biodiversiteit in het landelijke gebied en verduurzaming van landschap, landbouw en natuur.