De problematiek rondom Aziatische duizendknopen (waaronder Japanse duizendknoop) is zeer actueel. Deze invasieve exotische planten komen voorlopig niet op de EU-exotenverordening. Derhalve wordt voor deze soorten geen landelijk beheersplan opgesteld. Tegelijkertijd wordt de negatieve impact van deze soorten momenteel breed erkend. Diverse partijen, waaronder gemeenten, waterschappen en provincies zijn bezig met bestrijdingspilots en het opstellen van werkwijzen en richtlijnen. Terreineigenaren en overheden hebben niet alleen de wens om Aziatische duizendknopen te bestrijden, maar ook om verdere verspreiding van Aziatische duizendknopen te voorkomen. Er is een grote behoefte aan concrete handvatten hiervoor. Nu worden deze handvatten separaat ontwikkeld waarbij elke partij het wiel opnieuw moet uitvinden. Dit is zonde van de inzet van uren en financiële middelen. Bovendien ontstaan er geen eensluidende, breed gedragen teksten waarmee aannemers uit de voeten kunnen. In een overleg met diverse partijen is in februari 2018 vastgesteld dat er behoefte is aan samenwerking en een gecoördineerde aanpak bij het opstellen van handreikingen en protocollen.
Nu ligt er een plan van aanpak, opgesteld door Aequator Groen & Ruimte, Stichting Probos en Geofoxx milieuexpertise. De insteek is om dit landelijk in 1 keer goed op te pakken. Dat is de enige manier waarop het werkt, als iedereen mee doet. Het doel is om te komen tot een landelijk toepasbaar en breed gedragen protocol om de verspreiding van Aziatische duizendknopen te voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen, en zeker ook goedkoper. Vooral aangezien er vooralsnog geen kostenefficiënte volledig doeltreffende bestrijdingsmethode is. Bij deze de oproep aan terreineigenaren om deel te nemen aan de uitvoering van het plan van aanpak.