De visie van minister Schouten spreekt de ambitie uit om natuur en landbouw meer te verbinden door bijvoorbeeld natuurinclusieve landbouw (NIL). Er lopen diverse projecten met vergevorderde vormen van NIL zoals natuurgedreven, herenboeren, natuurboeren, voedselbossen en permacultuur. Voor veel agrariërs zijn deze initiatieven een brug te ver. Zij kunnen op basis van die pilotprojecten geen goede keuzes maken over NIL. Het is wenselijk informatie te bieden aan agrariërs die ´een stap willen zetten´ richting natuurinclusieve landbouw. Soms is de informatie namelijk wel beschikbaar maar moeilijk vindbaar. En door inzichtelijk te maken welke gewenste kennis ontbreekt, kan dit gericht aangevuld worden.
In opdracht van het ministerie van LNV is door Aequator Groen & Ruimte, Wageningen University Research en Louis Bolk Instituut een verkenning uitgevoerd hoe een praktijkwijzer voor natuurinclusieve landbouw (of: het verbinden van landbouw en natuur) er uit zou kunnen zien. Er is een uitgebreide studie naar beschikbare bronnen over NIL uitgevoerd en agrariërs in het hele land zijn geïnterviewd. Daarbij is gevraagd hoe zij tegen NIL aan kijken, de bronnen waar zij nu hun informatie halen, welke informatie over NIL zij het meest relevant vinden, en hoe en door wie informatie aangeboden zou moeten worden.
Dit wordt samengebracht tot een advies richting LNV over wat agrariërs nodig hebben, de informatie die wel en niet beschikbaar is en de vorm van een eventueel op te stellen praktijkwijzer NIL. Hiermee wordt het mogelijk een voor de agrariër geschikte informatiebron op te zetten, die ondersteund bij het maken van gefundeerde keuzes over natuurinclusieve maatregelen.