Medio augustus 2019 lijkt de ergste droogte voorbij te zijn, er valt hier en daar weer eens een bui. Maar op veel gronden is er echter nog steeds sprake van extreme droogte, weinig groei en veel onkruid. Droogte in de zode of bouwvoor met grote scheuren in de bodem. Er daar is al langdurig sprake van. Na bevloeien in de zomer van 2018 hebben veehouders hun percelen grasland ook in het najaar bevloeid. Het is geen nieuwe techniek. Menig veehouder op veengrond in Friesland heeft bijvoorbeeld een pomp in 2014 gekocht, om de muizenplaag toen te bestrijden. Dit jaar is de muizenpopulatie op plekken extreem en is er veel meer veengrond bevloeid. Pompen waren niet aan te slepen, veehouders zochten naar de juiste slang en hoe doe je het dan? Eerst sloten en greppels volgieten en dan pas op de akker? Slangen verslepen of op een haspel draaien? Veel water is een voorwaarde.
Het wetterskip Fryslân is hierbij ‘faciliterend’ en roept deze zomer de boeren op om de muizen te bestrijden. Achterliggende oorzaak voor deze plaag is droogte, muizen vreten de dode graswortels. Bij bevloeien staat het oppervlak binnen 1 dag onder water. Bij voorkeur moet het water binnen 1 dag zijn weggezakt. Maar dan is de stoffige bovengrond nog niet echt anders geworden. Veel water verdwijnt via de grote scheuren. Bij de eerste keer of twee keren bevloeien neemt de stofdroge, korrelige bovengrond ook nog niet veel water op. De bovengrond is waterafstotend. Minimaal drie keer herhalen blijkt nodig. De ervaring is dat het niet snel te nat wordt.
Aequator Groen & Ruimte heeft groepjes boeren begeleid bij bevloeien. Een veel gehoorde opmerking was: “Ik wist niet dat het zo droog was in mijn land”. Op afstand lijkt het wel groen, maar als je er in loopt en de grond ziet….