Het project Bodem, Biodiversiteit en Regio – Oldambt liep afgelopen jaar ten einde. In dit project zijn van 2019 t/m 2021 veldproeven uitgevoerd bij drie agrarische bedrijven in het Oldambt met organische mest, de teelt van veldbonen en de teelt van grasklaver (voor het onderdrukken van duist). Informatie over de maatregelen en de projectresultaten zijn weergegeven op vier factsheets (zie onderstaande links). Hieronder volgen enkele bevindingen.
Uit de saldoberekening bij verschillende bemestingsstrategieën bleek dat de kg-opbrengst van wintertarwe het hoogste is wanneer KAS wordt toegepast, gevolgd door drijfmest met KAS en vaste mest met KAS. Echter, de kosten voor de aankoop van KAS zijn ook het hoogst (prijs pijl 2020) waardoor het uiteindelijke saldo voor de drie verschillende bemestingsstrategieën dicht bij elkaar ligt. Daarnaast wordt met vaste mest gewerkt aan de opbouw van bodemleven en organische stof wat op termijn kan resulteren in hogere opbrengsten.
Uit het project bleek dat de teelt van veldbonen een kansrijke teelt is voor bouwplanverruiming in het Oldambt. De teelt is inpasbaar in de bedrijfsvoering en het saldo is net iets lager dan dat van wintertarwe. Daarnaast is de verwachting dat er nog nieuwe rassen op de markt komen met een hogere opbrengst en dat de vraag naar veldbonen toeneemt voor veevoer en humane consumptie. Voor het stimuleren van biologische bestrijding kunnen bloemstroken worden aangelegd. Uit de veldproef bleek dat in percelen met bloemstroken het aantal plaaginsecten lager was en het aantal plaagbestrijdende insecten hoger.
Uit de proef met grasklaver bleek dat een tweejarige teelt van grasklaver voldoende lijkt om duist te onderdrukken. Na één jaar teelt van grasklaver kwam de duist weer op. Door op tijd te maaien (voor de zaadvorming) wordt de duist door de grasklaver weggeconcurreerd. In het voorjaar zal moeten blijken of de duist inderdaad effectief bestreden is of dat de zaadvoorraad in de bodem nog voor problemen zorgt na een grondbewerking. De teelt van grasklaver en veldbonen (als eiwitgewas) zullen (waarschijnlijk) onderdeel worden van de ecoregeling in het nieuwe GLB, wat een extra stimulans kan zijn om met deze teelten te gaan experimenteren op het bedrijf.
Het project Bodem, Biodiversiteit & Regio Natuurinclusief willen en kunnen; onderbouwen van pioniersmaatregelen wordt uitgevoerd door Aequator Groen & Ruimte, het Louis Bolk Instituut en ANOG (Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen).
Financiers zijn de Provincie Groningen, en de EU:
“Dit project wordt gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 voor Nederland (POP3). Dit programma wordt deels gefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.”
Links naar factsheets:
Factsheet-winterveldboon
Factsheet-vaste-mest
Factsheet-onkruidonderdrukking-grasklaver
Factsheet-kosten-en-baten
https://www.louisbolk.nl/sites/default/files/publication/pdf/factsheet-winterveldboon-oldambt_0.pdf