Het agrarisch collectief Midden Groningen is samen met agrarische ondernemers in het Groningse deel van de noordelijke kleischil het project ‘Kringloopcoöperatie Groninger kleischil’ gestart. Met dit project willen ze onderzoeken of ze met een coöperatie kunnen toewerken naar kringlooplandbouw. Doel is de agrarische bedrijven klaar te maken voor de toekomst.
Collectief Midden Groningen is vorig jaar begonnen met de voorbereidingen van het driejarige project, dat een pilot is van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Er zijn individuele gesprekken gevoerd met tien agrariërs uit de regio. Zij vormen een boerendenktank binnen het project. Hun eerste taak is te onderzoeken welke wensen er leven onder de agrarische ondernemers. Eerder deze maand is er een bijeenkomst georganiseerd voor de denktank. “We kijken als projectteam terug op een mooie aftrap met veel input van de deelnemers. Met alle informatie gaan we nu aan de slag met een businessplan en een werkplan voor de kringloopcoöperatie Groninger kleischil”, zegt Alma den Hertog, bestuurder van collectief Midden Groningen. Pas als de inhoudelijke plannen gereed zijn, kan de coöperatie ook daadwerkelijk worden opgericht.
Samenwerking
Het project begint met onderzoeken of er met een coöperatie als samenwerkingsvorm een stap kan worden gezegd richting kringlooplandbouw. Juist door op verschillende onderdelen binnen de bedrijfsvoering samen te werken met andere agrarische bedrijven, overheden of de productie- en consumptieketen, kan er beter aan bepaalde opgaven worden gewerkt die op individueel niveau vaak lastig aan te pakken zijn. Maar ook praktische samenwerkingen tussen akkerbouwers en melkveehouders zullen aan de orde komen, zoals het uitwisselen van mest en stro. Een ander doel is om met het project bij te dragen aan het meer sluiten van de regionale kringloop in Noord-Nederland. De coöperatie wil faciliteren in het uitwisselen van bijvoorbeeld organische (rest)stromen, informeren over het toepassen van nieuwe teelten en kennis inbrengen over relevante wet- en regelgeving. Hiermee wil het project Kringloopcoöperatie Groninger kleischil een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven.
Financiering en uitvoering
Het project Kringloopcoöperatie Groninger kleischil wordt gefinancierd door het Plattelands Ontwikkelingsprogramma, GLB-pilots kringlooplandbouw en uitgevoerd door Collectief Midden Groningen in nauwe samenwerking met Aequator Groen & Ruimte. Het project maakt tevens onderdeel uit van het uitvoeringsplan natuurinclusieve landbouw in de noordelijke kleischil binnen de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.