Kaart wordt geladen...

Droogte – Achterhoek zandgebied

Datum/Tijd:
12/11/2021
09:00 - 13:00

Locatie:
Locatie volgt

Kosten: € 175,00 (excl. BTW)

De zandgebieden in de Achterhoek houden moeilijk water vast. In droge zomers levert de zandbodem te weinig vocht om het gewas tijdens het gehele groeiseizoen te voorzien. Bovendien verandert het klimaat: we hebben steeds vaker te maken met perioden van droogte. De afgelopen 3 jaren kenmerkten zich door extreem droge perioden die langer durende sporen achterlaten. Op sommige plekken was het neerslagtekort zelfs meer dan 300 mm afgelopen zomer, terwijl er op andere momenten zware buien vallen. Daarnaast vragen we steeds meer van de grond en nemen de (potentiële) gewasopbrengsten nog steeds toe.

Wat zijn de effecten van deze droogte op de bodem en het gewas? Waar is de vochtlevering van de bodem van afhankelijk en hoe kun je deze vergroten? Waarom zijn niet alle gronden even droogte gevoelig en hoe kun je daarop inspelen in de bedrijfsvoering? Dit zijn vragen die we behandelen en rondom een kuil in het veld demonstreren.

In deze praktijkcursus, opgezet in samenwerking met WENR-WUR, beginnen we met een korte inleiding binnen, waarna wij het veld in gaan en tijdens het graven van een kuil inzicht geven in maatregelen die genomen kunnen worden in de praktijk. Hier kunt u al uw vragen stellen aan onze expert en ervaringen delen. Ook de andere onderwerpen van Boer bij Kennis die met waterbeheer verbonden zijn worden kort aangestipt.

De cursus wordt fysiek gegeven door Matheijs Pleijter, senior bodemkundige bij Aequator Groen & Ruimte, en duurt een halve dag. De kosten voor de cursus moeten vooraf worden betaald. U krijgt een factuur toegestuurd.

 


Reservering

Soort ticket Prijs Plaatsen
Deelname cursus € 175,00


Factuuradres: