De grondwaterstand is een belangrijke factor waar welke planten en/of gewassen op een gegeven plek willen groeien. Als het grondwater te ondiep komt dan gaan veel plantenwortels rotten en als het grondwater te diep wegzakt dan is de plant afhankelijk van regen of beregening. Maar het verschilt per gewas en soms zelfs tussen soorten van hetzelfde gewas wat de optimale grondwaterstand is. We kennen het voorbeeld van rijst die kan groeien op veldjes welke onder water staan, maar daar staat tegenover dat bijvoorbeeld oude beuken en eiken kunnen sterven door een relatief kleine stijging van de grondwaterstanden. Om de grondwaterstand te meten kun je een gat graven in de grond (bijvoorbeeld met een grondboor), even wachten tot het grondwater in het gat is gestroomd en vervolgens opmeten hoe diep dat water onder het maaiveld zit. Maar om meer inzicht te krijgen plaatsen we regelmatig peilbuizen. Door een plastic buis (met gaatjes onderin) in het boorgat te plaatsen kun je vaker op dezelfde plek de grondwaterstand opmeten. Op die manier krijg je ook inzicht in de veranderingen door het jaar heen: hoe diep zit het grondwater in de zomer als het een tijd niet regent en er wel veel verdamping is? En hoe snel stijgt het grondwater wanneer het hard regent? En als er een buitje valt, bereikt die dan überhaupt het grondwater of blijft het water in de wortelzone hangen? Hoe hoog komt het grondwater ’s winters?
De informatie die je uit de grondwaterstandsmetingen kunt halen verschilt per situatie. De informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om:
- te bepalen welke gewassen het best zullen groeien of welk natuurdoeltype bij de locatie past;
- te bepalen of een maatregel om bijvoorbeeld water vast te houden effect heeft;
- op het juiste moment te beregenen;
- inzicht te krijgen in hoe het watersysteem werkt;
- te volgen of bijvoorbeeld waterwinningen en beekherstelprojecten geen negatieve gevolgen hebben buiten het verwachte invloedsgebied;
- waterschappen en provincies te helpen keuzes te maken in beheer en beleid.
Aequator Groen & Ruimte plaatst tientallen peilbuizen per jaar voor verschillende doelen en verschillende opdrachtgevers. Onze bodemkundigen hebben veel kennis van de bodemopbouw en kunnen niet alleen een gedetailleerde bodembeschrijving geven bij de peilbuizen, maar ook adviseren over de diepte(s) en locaties waarop het beste gemeten kan worden voor uw specifieke doel.