Landbouw en Natuur: Samen sterk voor biodiversiteit
Bij Aequator Groen + Ruimte vinden we dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Behoud en herstel van biodiversiteit en ecosystemen zijn randvoorwaardelijk voor een toekomstbestendig landelijk gebied. Een gezonde natuur is essentieel voor alle leven op aarde. De natuur speelt een bepalende rol in het reguleren van het klimaat en het zuiveren van lucht en water.
De natuur biedt een bron van inspiratie en ontspanning voor veel mensen. Natuur en landschap zijn niet los verkrijgbaar en houden niet op bij door mensen gemaakte grenzen (zoals de grenzen van natuurgebieden). Landbouw en natuur worden vaak gezien als tegenpolen, maar ook in het agrarisch cultuurlandschap zijn vele natuur- en landschappelijke waarden aanwezig. Als landbouwecologen zetten wij ons in voor een evenwichtig landschap waar landbouw en natuur elkaar versterken.
Bijdragen aan gebiedsprocessen en beleidsontwikkeling
Door onze kennis te ontsluiten, laten we zien hoe veerkrachtige en dynamische ecosystemen kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw. Dit doen wij in gebiedsprocessen als onderdeel van de doorontwikkeling van het landelijk gebied. We brengen gebiedspartijen samen en leren van en met elkaar. We ontwikkelen innovatieve (beleids)instrumenten die boeren en andere grondgebruikers in staat stellen bij te dragen aan behoud en herstel van biodiversiteit en landschap in het landelijk gebied.
Bij Aequator Groen + Ruimte hebben we geen eigen agenda. Onze onafhankelijke positie en gedegen kennis stelt ons in staat om objectief advies te geven. Dit maakt ons een betrouwbare partner voor overheden en andere belanghebbenden in gebiedsprocessen en beleidsprojecten waarin gewerkt wordt aan een toekomstbestendig gebruik van het landelijk gebied.
Flora en Fauna binnen de omgevingswet
Bij Aequator Groen + Ruimte zorgen we ervoor dat uw projecten voldoen aan de eisen van de Omgevingswet met betrekking tot flora en fauna. We voeren quickscans en nader onderzoek uit. Daarnaast adviseren we over passende maatregelen, ondersteunen we bij vergunningaanvragen, en bieden we praktische oplossingen voor natuurinclusief bouwen.
Onze expertise reikt verder; we hebben ruime ervaring met het opstellen en begeleiden van soortmanagementplannen (SMP) op gebiedsniveau. Door een proactieve benadering maken we van biodiversiteit een waardevolle kans voor uw project.
Natuurpotentie onderzoek
Wij ondersteunen terreinbeheerders met vragen over natuurpotentie van (potentiële) natuurterreinen. Hiervoor bundelen we onze kennis over bodem, hydrologie en natuur. Soms is hierbij ook onze landbouwkundige kennis relevant om in te schatten wat effecten zijn op omringende landbouwpercelen of landbouwkundig gebruik na omvorming. In samenwerking met vaste partners werken we ook een schetsontwerp uit of een kostenraming voor maatregelen. Voorbeelden hierbij zijn omvorming van productie weilanden naar natuurlijk grasland, aanpassen van watergangen voor natuur, bodemkartering voor hydrologisch herstel weidevogelgebied en een bodemkartering in bodemgebied gericht op hydrologie, humusprofiel en leemhoudende lagen.