BODEMGEBRUIK EN BODEMVERBETERING VOOR NATUUR EN LANDBOUW
Eindelijk schrijft ook ‘Den Haag’ het: bodem en water zijn sturend ! Een duurzaam, volhoudbaar gebruik van het bodem- en watersysteem is immers essentieel voor ons klimaat, de kwaliteit van onze leefomgeving, schoon (drink)water, natuur en biodiversiteit en voor productieve en duurzame landbouw. De bodem is de basis voor kringloop- en natuurinclusieve landbouw. Aequator Groen + Ruimte helpt de gebruiksmogelijkheden te beoordelen en adviseert u op maat over bodemverbetering of duurzaam bodemgebruik.
De bodemgesteldheid is bepalend voor haar gebruiksmogelijkheden. Beperkingen kunnen veroorzaakt worden door storende lagen, zwaarte van de grond, hoogteligging, drooglegging, slechte bodemstructuur of ontwateringsituatie of onzorgvuldig grondgebruik. Bodemverbeteringen en aanpassingen in de ontwatering (bijvoorbeeld met (peilgestuurde) drainage) kunnen deze beperkingen geheel of gedeeltelijk oplossen.
Al vele jaren beoordeelt Aequator Groen + Ruimte gronden en adviseren we over bodemverbetering, drainage, cultuurtechnisch herstel van bodems na grondwerkzaamheden en bodemgeschiktheid. We zijn actief in tientallen projecten over het herstel van organisch stof (of klimaatbestendiger maken), bodemdaling in polders en veenweidegebieden, optimalisatie van bodembeheer en het droogtebestendiger maken van droogtegevoelige gronden. Iedere bodem is uniek. Daarom levert Aequator Groen + Ruimte altijd maatwerk vanuit de veldsituatie.
Onze werkwijze bij bodemvraagstukken
Bodemkarteringen
In het kader van Natura2000-projecten hebben landbouwgebieden soms te maken met vernatting. Bij de aanleg of uitbreiding van drinkwaterwinningen zijn er risico’s van verdroging. Voor de beoordeling van dergelijke (potentiële) effecten is kennis van de uitgangssituatie cruciaal. Aequator Groen + Ruimte voert detail bodem- en grondwaterkarteringen uit om deze nul-situatie in beeld te krijgen. De bodemopbouw, met name een eventuele storende laag, speelt hierbij een belangrijke rol. Onze focus bij kartering ligt daarom zowel op grondwaterfluctuaties als de bodemopbouw.
Monitoring grondwater
Bodem- en grondwaterkarteringen leveren een momentopname. Dit geldt met name voor de grondwaterstanden. Om een volledig beeld te krijgen van de temporele variatie plaatsen wij eigen peilbuizen op representatieve locaties. Hiermee krijgen we goed inzicht in de fluctuaties over een langere tijdsperiode en de invloed daarvan op de bodemgesteldheid.
Bepalen bodemgeschiktheid
De informatie die wij verzamelen met een kartering vertalen we naar de bodemgeschiktheid voor akkerbouw, grasland of natuur. Deze informatie dient als input voor hydrologische modelleringen waarmee we schades en veranderingen in opbrengsten en standplaatskwaliteit kunnen beoordelen.
Bodemfuncties en ecosysteemdiensten
Op allerlei manieren kwalificeren en kwantificeren wij de 5 essentiële functies van de bodem: die van water vasthouden en sponswerking, die van mineralen-magazijn en leverancier van voedingsstoffen, die van medium voor het bodemleven, die van koolstofvastlegging en bijdragen aan klimaatregulatie en last but not least, die van de productie van biomassa, natuur en voedselgewassen. Bovendien bekijken en beoordelen wij deze functies niet alleen individueel maar ook, heel belangrijk, in hun onderlinge interacties.
Bedrijfsbodem- en waterplan
Bij een bedrijfsbodem- en waterplan wordt een agrarisch bedrijf of landgoed doorgelicht op het vlak van bodem en water. Op het bedrijf worden, samen met de agrariër, meerdere grondboringen gedaan en profielkuilen bekeken. Op basis van deze waarnemingen wordt een advies gegeven om de bodemsituatie en waterhuishouding te optimaliseren. Veel van dit werk gebeurt ook in studiegroep verband.