WATERBEHEER OP LOKAAL NIVEAU
Water is van levensbelang. Nederland is waterrijk, maar de kwantiteit en kwaliteit staan onder druk.
Onze agro-hydrologische kennis helpt bij het verbeteren en realiseren van gebiedsdoelen en de verduurzaming van de landbouw. Aequator Groen + Ruimte heeft gespecialiseerde kennis op het gebied van bodem en water in huis en past deze integraal toe in de praktijk.
Boer als waterbeheerder
De opgave van voldoende schoon water is al lang niet meer te realiseren door de waterschappen alleen. In veel van onze projecten werken we daarom toe naar nauwere samenwerking tussen waterschappen en agrarische ondernemers. We faciliteren samen leren om samen beter te beheren. Met name op gebiedsniveau kan samenwerking zorgen voor een schoner en klimaatrobuuster watersysteem en duurzamere agrarische bedrijven. De belangen voor beide partijen liggen vaak dichter bij elkaar dan gedacht. We adviseren over het steeds belangrijker wordende boerenwaterbeheer aan de hand van meetgegevens in relatie tot het grondgebruik. Of het nu gaat over het langer vasthouden, het tegengaan van verzilting of beter benutten van water en nutriënten, onze deskundige medewerkers pakken uw probleem bij voorkeur in het veld op. U kunt hierbij denken aan projecten waar het waterschap of drinkwaterbedrijf in samenwerking met de grondgebruikers wil werken aan meer vasthouden van water en/of het verbeteren van de waterkwaliteit.
Waterkwaliteit interacteert met bodem
Het verbeteren van de waterkwaliteit in landelijke gebieden is mogelijk door de implementatie van duurzaam bodembeheer. Talrijke studies tonen aan dat effectief bodembeheer resulteert in minder af- en uitspoeling, een verbeterde opname van nutriënten door planten en uiteindelijk een betere waterkwaliteit. Wij zijn in staat om waterbeer, bodembeheer, bedrijfsvoering en nutriëntenkringlopen te verbinden.
Agrarische Bedrijfsbodem- en Waterplannen (BWP)
Samen met de agrariër analyseren we ter plaatse de situatie van het agrarisch bedrijf met betrekking tot bodem en water. Ons advies richt zich op het implementeren van lokale, kansrijke maatregelen om de bedrijfssituatie te verbeteren. Deze maatregelen hebben niet alleen een positief effect op de bodem- en waterkwaliteit, maar dragen ook bij aan een duurzame inrichting van ons landschap voor de toekomst. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn het plaatsen van stuwen, opslag van water in de bodem, verantwoorde grondbewerking, duurzaam bodembeheer, keuze van gewassen en rotatie en het onderhoud van waterlopen en peilgestuurde drainage. Hierbij wordt ook gekeken naar de bijdrage die individuele of meerdere grondgebruikers kunnen leveren aan nieuwe ontwikkelingen in het gebied, zoals beekherstel of herindeling.
Agro-hydrologische effectberekeningen
Aequator Groen + Ruimte voert met verschillende modellen (zoals SWAP, WIB-C en Waterwijzer) agro-hydrologische berekeningen uit. Deze berekeningen geven op perceelsniveau inzicht in grondwaterstanden, bodemvocht, draagkracht en gewasopbrengst. Met deze berekeningen kunnen effecten van (toekomstige) maatregelen in scenario’s of schade in samenhang tussen gewas en bodem worden bepaald. Deze modellen kunt u inzetten om de geschiktheid van de gronden voor specifieke teelten inzichtelijk te maken.
Data-analyse koppelen aan veldkennis
We verzamelen steeds meer data over bodem- en watersystemen, gewasgroei, bemestingsgraad enz. Dit moet leiden tot meerwaarde en kennis ten behoeve van duurzaam beheer en optimalisatie van het landgebruik. Aequator Groen + Ruimte onderscheidt zich door verkregen data te koppelen aan veldkennis en andere indicatoren. Hierdoor zijn onze data makkelijk te vertalen naar bruikbare gegevens of handvaten in de praktijk en concrete maatregelen op bedrijfs- of gebiedsniveau.
Droogte- en natschade bepaling
Als gevolg van klimaatsveranderingen en ingrepen, zoals drinkwaterwinningen of peilopzet, kan nat- of droogteschade optreden. Tijdens geschillen treden wij op als experts. Het bepalen van een schade-uitkering gebeurt op basis van een combinatie van veldkennis en –onderzoek met actuele methodieken.
Monitoring in brede zin
Hydrologische monitoring is gericht op effecten van maatregelen in en om het veld. Doormiddel van meetnetten monitoren wij o.a. bevloeiingsproeven, peilopzet en drainagesystemen. Zo brengen wij freatisch grondwater en bodemvocht in beeld op zowel perceel- als gebiedsniveau. Hierbij meten we zout- en stikstofgehaltes, debieten en stijghoogten.
Participatieve monitoring is een bruikbaar instrument om samen met ‘boeren, burgers en buitenlui’ te werken aan waterbewustzijn. Samen meten en samen kennis opdoen over het bodem- en watersysteem is een basis voor verandering of een transitie. We maken daarbij gebruik van moderne communicatiemiddelen, zodat het leuk is om mee te doen. We lichten de resultaten laagdrempelig toe en laten zien dat wat u doet, een bijdrage levert aan het realiseren van de gebiedsopgaven. Participatieve monitoring is bij meerdere projecten succesvol ingezet en leidt tot meer inzicht en een betere samenwerking.
Brede monitoring concentreert zich niet op water en bodem, maar legt de focus juist op mensen. Tal van projecten beogen gezamenlijk leren, bewustzijnsvergroting en het verbeteren van samenwerking. Brede monitoring richt zich op deze meer ‘zachte’ veranderingen. Via interviews wordt een gedegen beeld geschetst van wie wat heeft geleerd en welke stappen individuen hebben ondernomen of nog zullen nemen als gevolg van hun deelname aan een project.
Agrohydrologie en modulaire cursussen
Gespecialiseerde (veld)kennis van agrohydrologie is essentieel voor de bepaling van het opbrengstpotentieel van landbouwpercelen. Vooral voor agrariërs, loonwerkers en waterschappers is deze specifieke kennis waardevol. Helaas wordt de vakkennis op dit gebied steeds schaarser. Daarom heeft Aequator Groen + Ruimte verschillende modulaire cursussen op dit vakgebied ontwikkeld voor uiteenlopende doelgroepen. Te denken valt aan het toepassen van de Waterwijzer landbouw of het toepassen van een agro-hydrologisch model om op perceelsniveau effecten te kunnen bepalen.