Afgelopen week was in het nieuws dat de grondwaterstanden ook op de hoge zandgronden inmiddels zijn hersteld. “Mooi, zijn we daar weer klaar mee”, zou je kunnen denken. Maar het is slechts een momentopname. Iedereen die er belang bij heeft dat er ook later in het groeiseizoen nog vocht beschikbaar is, moet vooruitkijken. Juist de regen van de afgelopen weken en de regen die verwacht wordt voor de komende week/weken is geschikt om vast te houden, aangezien veel percelen inmiddels bemest en/of ingezaaid zijn. We weten nog niet hoe het groeiseizoen er uit gaat zien, of de volgende bui morgen valt of toch langstrekt. En of dat gewasopbrengst gaat schelen. Of het nu droog is of nat: wees alert op water vasthouden. Vraag jezelf wekelijks af of aanpassingen nodig zijn.
Praat met andere aanliggende landeigenaren van sloten en greppels; overleg wanneer en tot hoe hoog jullie water kunnen vasthouden. Op welke momenten in het seizoen draagkracht en berijdbaarheid belangrijker zijn. Ga het gesprek aan met de peilbeheerder/gebiedsbeheerder van het waterschap over het opzetten van peilen. Maak hierbij zowel goede afspraken over situaties van droogte alsook met veel regen. Wat is acceptabel en wat is te veel.
Denk ook aan de rol van slootonderhoud bij het vasthouden van water.
In sloten die intensief onderhouden worden is de waterafvoer vaak hoger. Daar is water vast houden en pas af te voeren als er veel regen valt goed mogelijk. Wel moet dit in afstemming zijn met benedenstroomse functies.
Aan de andere kant kan een sloot die minder intensief onderhouden wordt of om-en-om geschoond langer water vasthouden; door een baggerlaagje stroomt het grondwater minder snel richting de sloot en door vegetatie in de sloot stroomt het water minder snel weg. Kortom, het is belangrijk dat waterschap en landgebruikers met elkaar in gesprek zijn en de mogelijke situaties begrijpen en beperkingen accepteren.
Aequator Groen & Ruimte voert landelijk projecten uit rond het vasthouden van water, gebiedsprocessen en (begeleiding bij) lokaal waterbeheer. Neem bij vragen contact met ons op voor meer informatie.