Aequator Groen + Ruimte produceert natuurlijk erg veel data zélf, uit veldwaarnemingen van bodem, water en vegetatie. Daarnaast gebruiken en analyseren we ook data van anderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gegevens van grondanalyses, boorstaten, peilbuizen, weerstations en heel veel kaartmateriaal, dronebeelden andere remote sensing data. Die data verstandig, verantwoord en met respect voor privacy gebruiken en integreren: dat is Data Sense. Big data is weliswaar ‘hot’ maar zal bij Aequator Groen + Ruimte nooit verzanden in lukraak zoeken in onbetrouwbare of onvergelijkbare gegevensbronnen.
Aequator Groen + Ruimte kiest voor fact-based analyseren van bewust gekozen data-lagen om zo efficiënt en betrouwbaar mogelijk causale verbanden te achterhalen en zinvolle managementadviezen voor u te formuleren. En één van de meest belangrijke data-lagen die daarbij natuurlijk niet mag ontbreken is de bodem! Zowel de boven- als ondergrond zijn immers van essentieel belang in het verklaren en managen van bodemkwaliteit, gewasopbrengsten en vegetatieontwikkeling. Op basis van kennis van landschap, bodem en landgebruik zetten wij slimme data-analyse capaciteit in op basis van bestaande modellen, zelflerende algoritmes en ruimtelijke statistiek.
Datalagen
Welke datalagen zijn voor u interessant en noodzakelijk? Hoe voorkomt u een dwaaltocht in enorme hoeveelheden data die weliswaar prachtige kleurenkaartjes opleveren maar geen zinvolle informatie op basis waarvan u kan managen en besluiten kan nemen?
Aequator Groen + Ruimte helpt u hierin. Wij kiezen samen met u de data op basis van uw doelstellingen (en budget), we beoordelen de kwaliteit en zoeken vervolgens naar zinvolle, causale relaties.
Een paar voorbeelden van algemene datalagen die (bijna) altijd nuttig zijn:
de hoogtekaart van Nederland: http://www.ahn.nl/index.html
de bodemkaart 1:50.000 van Nederland: http://pdokviewer.pdok.nl/
Satellietbeelden, zoals hier enkele bewerkte uitsnedes van Sentinel 2, waarbij respectievelijk de echte kleuren (zichtbaar voor het menselijk oog), de zogenaamd ‘false colors’ (waarbij het voor het menselijk oog onzichtbare nabij infra rood als rode kleur is weergegeven) en de NDVI (de vegetatie index die een indruk geeft van de gezondheid van uw vegetatie) zijn berekend:
Dronebeeld met multispectrale camera:
Bodemkwaliteit en KPI ‘s
Belangrijk is natuurlijk dat op basis van slimme, ruimtelijke analyses en met kennis van zaken verbanden in uw gegevens kunnen worden gelegd die u ‘met het blote oog’ niet had kunnen bedenken. Bovendien zijn dat idealiter producten waar u in uw beheer of management verder mee kunt.
Aequator Groen + Ruimte doet dit op basis van onze decennialang opgebouwde kennis van veldbodemkunde, hydrologie, ecologie en landbouw. Met onze expertise in de onverzadigde zone hebben wij algoritmes ontwikkeld op basis waarvan wij snel en zonder hoge kosten ruimtelijke en temporele analyses (4D!) kunnen uitvoeren waarmee wij u heel specifiek kunnen adviseren. Bijvoorbeeld over plantdichtheden, watergiften, maatregelen voor bodemstructuurverbetering, drainage, rotatie, opbouw van organische stof in de bodem (carbon credits!) et cetera.
Enkele voorbeelden zijn:
Detail van een gedetailleerde bodemkaart opgesteld op basis van veldwerk door Aequator Groen + Ruimte (originele schaal 1:10.000):
Een detailkaart schaal 1: 10.000 van de landbouwkundige geschiktheid van uw bodems voor bijvoorbeeld grasland op basis van de officiële WIB-C beoordelingssystematiek:
Een vergelijkbare kaart met de geschiktheid voor akkerbouw op basis van dezelfde WIB-C beoordelingssystematiek:
Voor natuurbeheerders zeer belangrijk: een kaart van de potentie van voormalige landbouwpercelen voor natuurontwikkeling en de (in dit voorbeeld) af te graven bovengrond die daarvoor nodig is op basis van 1:10.000 specialistische bodemkarteringen door Aequator Groen + Ruimte :
Integratie van gegevens is erg belangrijk. Voor een zorgvuldig beleid (dat dan ook wel integraal zou moeten zijn 😊) is het integraal en simultaan kijken naar (mogelijke) effecten van maatregelen van immens belang. Enkel sturen op stikstof of koolstof is niet realistisch noch praktisch en roept vooral weerstand op.
De samenhang in acht nemen is cruciaal; wat betekent bijvoorbeeld een verandering in peilbeheer voor niet alleen koolstofvastlegging maar ook voor nitraatbalansen en gewasopbrengsten? Welke effecten op gebiedsniveau heeft de introductie van akkerranden , behalve opbrengsten en nitraatuitspoeling, op de sponswerking van de bodem en de koolstofbalans?
Aequator Groen + Ruimte is in staat om meerschalig concrete KPI’s te formuleren waarmee niet alleen op perceels- of bedrijfsniveau (bijvoorbeeld bedrijfsbodemwaterplan) maar ook op gebiedsniveau effecten kunnen worden gemonitord, balansen berekend en kringlopen (zo veel mogelijk) kunnen worden gesloten.