Big data is ‘hot’ maar moet vooral gericht zijn op het daadwerkelijk nuttig maken van datalagen voor ondernemer of beheerder. Vanuit Aequator Sensing geven we hieraan invulling, bijvoorbeeld door het fact based analyseren van bewust gekozen datalagen. Zo kunnen we efficiënt en betrouwbaar causale verbanden achterhalen en zinvolle managementadviezen formuleren.
Datalagen
Welke datalagen zijn voor u interessant en noodzakelijk? Hoe voorkomt u een dwaaltocht in enorme hoeveelheden data die weliswaar prachtige kleurenkaartjes opleveren, maar geen zinvolle managementinformatie opleveren?
Aequator Sensing helpt u hierbij. Wij kiezen samen de data op basis van uw doelstellingen (en budget) en beoordelen de kwaliteit ervan. Vervolgens zoeken we naar zinvolle, causale relaties.
Een paar voorbeelden van algemene datalagen die (bijna) altijd nuttig zijn:
de hoogtekaart van Nederland: http://www.ahn.nl/index.html
de bodemkaart 1:50.000 van Nederland: http://pdokviewer.pdok.nl/
Nieuwere maar tevens veelal vrij toegankelijke databronnen zijn thans bijvoorbeeld:
Satellietbeelden, zoals hier enkele bewerkte uitsnedes van Sentinel 2, waarbij respectievelijk de echte kleuren (zichtbaar voor het menselijk oog), de zogenaamd ‘false colors’ (waarbij het voor het menselijk oog onzichtbare nabij infra rood als rode kleur is weergegeven) en de NDVI (de vegetatie index die een indruk geeft van de gezondheid van uw vegetatie) zijn berekend:
Dronebeeld met multispectrale camera:
Analyse producten
Belangrijk is natuurlijk dat op basis van slimme, ruimtelijke analyses en met kennis van zaken verbanden kunnen worden gelegd binnen de beschikbare data. En waarmee u bij uw beheer of management verder kunt.
Binnen Aequator Sensing kunnen we dit op basis van onze opgebouwde kennis van veldbodemkunde, hydrologie, ecologie en landbouw. Met onze expertise in de onverzadigde zone hebben wij algoritmes ontwikkeld waarmee wij snel en zonder hoge kosten ruimtelijke en temporele analyses (4D!) kunnen uitvoeren. Op basis hiervan kunnen we specifiek adviseren, bijvoorbeeld over plantdichtheden, watergiften, maatregelen voor bodemstructuurverbetering, drainage, rotatie en opbouw van organische stof in de bodem (carbon credits!).
Enkele voorbeelden zijn:
Detail van een gedetailleerde bodemkaart opgesteld op basis van veldwerk door Aequator Groen & Ruimte (originele schaal 1:10.000):
Een detailkaart schaal 1: 10.000 van de landbouwkundige geschiktheid van uw bodems voor bijvoorbeeld grasland op basis van de officiële WIB-C beoordelingsystematiek:
Een vergelijkbare kaart met de geschiktheid voor akkerbouw op basis van dezelfde WIB-C beoordelingsystematiek:
Voor natuurbeheerders zeer belangrijk: een kaart van de potentie van voormalige landbouwpercelen voor natuurontwikkeling en de (in dit voorbeeld) af te graven bovengrond die daarvoor nodig is op basis van 1:10.000 specialistische bodemkarteringen door Aequator Groen & Ruimte: