De Waterwijzer Landbouw (WWL) begint steeds meer ingeburgerd te raken in de Nederlandse waterwereld. Op technisch en inhoudelijk vlak is het model het afgelopen jaar verbeterd, wat ook heeft geleid tot verbeterd inzicht in bestaande data en bodemfysische processen. Toen de ontwikkeling van de WWL jaren geleden begon, was de stip op de horizon om een rekenmiddel aan te bieden aan waterbeheerders en andere betrokkenen. Dat rekenmiddel kan helpen bij het inschatten van de huidige omstandigheden; vooral de vochttoestand en daarmee samenhangend de gewasopbrengst. Vervolgens kan het rekenmiddel ook helpen in te schatten wat het effect van maatregelen op de vochttoestand in de bodem zal zijn, en daarmee op de gewasopbrengst. Op dit moment is dat doel nog niet helemaal bereikt en dat zal ook nog wel even duren. Het inschatten van de effecten van maatregelen en bepaalde omstandigheden die daardoor worden veroorzaakt, vergt meer onderzoek. Omdat wij van Aequator Groen & Ruimte ons juist op het raakveld van onderzoek en landbouwpraktijk begeven, besloten wij hieraan bij te dragen door een stukje onderzoek te initiëren. In het veld komen wij veel bodemverdichting tegen en daarom besloten wij te kijken of de WWL op dit vlak kan worden uitgebreid. WUR-afstudeerder Hugo Bosland heeft dit onderzoek voor ons uitgevoerd.
Met als einddoel een simpel `knopje’ ondergrondverdichting AAN of UIT in de `Web-’/`Tabel-’ versie van de WWL is Hugo aan het werk gegaan met de meer gedetailleerde WWL-versie `Maatwerk’. Hiermee had hij de benodigde technologische vrijheid om het concept bodemverdichting in te passen. Door de belangrijkste factoren en processen te identificeren zou verdichting in de toekomst eenvoudig in te bouwen zijn in de meer generalistische WWL-Tabel.
Zoals het hoort bij Aequator Groen & Ruimte, is Hugo naar buiten geweest, het veld in. Daarnaast heeft hij metingen gedaan in het lab en uiteraard data verwerkt en gemodelleerd achter de computer. Een veelzijdig project dus. Hugo heeft dit project met beide handen opgepakt en daarmee bijgedragen aan verbeterd inzicht. Zijn conclusie was dat onder natte omstandigheden de beperkte doorlatendheid bij bodemverdichting de oorzaak is van opbrengstderving. Onder droge omstandigheden daarentegen ligt de oorzaak van de opbrengstderving vooral bij de beperkte bewortelingsdiepte. Zoals dat hoort bij elk onderzoek heeft Hugo ons en de WWL-ontwikkelaars achtergelaten met aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Als kennis- en adviesbureau gaan we daar natuurlijk graag mee verder. Daarnaast heeft het ons eigen inzicht in de verschillende versies van de WWL verbeterd. Door deze aanvulling op onze kennis van de processen en technische werking van deze modellen, kunnen wij nu nog beter aan het rekenen gaan. In het bijzonder zijn wij in staat WWL-maatwerk te gebruiken op (sub-)perceelschaal. WWL-tabel en WWL-regionaal zijn ideaal op gebiedsniveau. Heeft u een vraag waarbij de WWL van pas kan komen? Neem contact met ons op, we gaan met plezier voor u rekenen.