‘Vergeet de boeren niet bij de aanleg van kabels en leidingen’ Artikel Nieuwe Oogst 30-1-2024
Compensatie voor schade aan landbouwgrond na aanleg van kabels of leidingen? Een lastig verhaal. Schade is vaak moeilijk aan te tonen. Het maken van goede afspraken voor de aanleg is daarom erg belangrijk.
In dit artikel een toelichting van Matheijs Pleijter van Aequator Groen + Ruimte.
Aequator Groen + Ruimte is een onafhankelijk bureau dat advies en kennis levert. Thema’s als bodem, water, natuur en landbouw worden onderzocht. Bij de aanleg van kabels en leidingen krijgt de aannemer van de opdrachtgever vaak de verplichting om de gronden in oorspronkelijke staat terug te brengen. Aequator doet voorafgaand aan de werkzaamheden een nulmeting.
‘Het gaat dan bijvoorbeeld om de laagopbouw, de structuur van de bodem, de ontwateringstoestand, maar ook om de bemestingstoestand of bodemweerbaarheid. Als we inzicht hebben in de beginsituatie maken we een plan voor de uitvoering van de werkzaamheden om blijvende schade aan de bodem te voorkomen’, zegt Matheijs Pleijter, senior adviseur bij Aequator.
Effect op bodem
Na de werkzaamheden onderzoekt Aequator de effecten van de werkzaamheden op de bodem. Op basis van deze waarnemingen geeft het bureau advies over de beste manier om de gronden weer in hun oorspronkelijke staat te brengen. In het eerste jaar na de werkzaamheden kan het gaan om grondbewerkingen of extra bemestingen. Ook kan teeltadvies worden gegeven.
De metingen houden in dat Aequator met een grondboor het bodemprofiel uitboort en beschrijft. Aan de hand van het grondmonster wordt gekeken naar de bemestingstoestand en wordt bepaald of er bodemziektes aanwezig zijn in de grond.
Pleijter geeft aan dat zijn organisatie tegenwoordig meer vraag krijgt van agrariërs om toe te zien of de aannemer goed werk levert. ‘Vroeger kwam dat alleen van opdrachtgevers als TenneT, Gasunie en Liander. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor bodem en in de droge jaren is gebleken dat gronden die niet tiptop in orde zijn ook eerder verdrogen.’
Kijk voor het hele artikel op: