Hieronder volgt een samenvatting van dat artikel uit de Nieuwe Oogst van 27 juli 2019.
In het Drentse Zuidwolde hebben Nico Neppelenbroek en zijn broer Guido zelfs deze en vorige zomer niet hoeven beregenen op een speciaal deel van het bedrijf. Ze hebben een melkveebedrijf met 140 melkkoeien en 16 hectare snijmais op 86 hectare land in eigendom en 20 hectare natuurland in gebruik. Dat ze niet hebben beregend komt door een zelfbedacht systeem van peilgestuurde drainage. De bodem blinkt van zichzelf niet uit in vochtvoorziening: lemige zandgronden met een ondiepe laag keileem en droogtegevoelige zandgronden.
De aanleiding voor Neppelenbroek om aan de slag te gaan met peilgestuurde drainage lag in 2014. Een deel van het land stond toen onder water, waarna de waterafvoer werd verbeterd door het verbreden van watergangen en het aanpakken van storende lagen in de bodem. Om het watertekort in de zomer ook op te lossen bedacht Nico Neppelenbroek een systeem waarmee hij naar Waterschap Reest & Wieden ging (inmiddels Waterschap Drents Overijsselse Delta). Behalve het waterschap hadden ook de provincie Drenthe en LTO Noord interesse en zo werd het project als “demonstratiebedrijf Boeren met bodem en water” opgenomen in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. In 2017 is het systeem vervolgens aangelegd.
Matheijs Pleijter van Aequator Groen & Ruimte, het adviesbureau dat het project begeleidt, legt uit hoe het systeem werkt. “De basis van het systeem van Neppelenbroek is het feit dat hij gebruik kan maken van twee verschillende waterpeilen.” De drainage is aangesloten op verschillende betonputten die vanuit het hoge peil, via een centrale leiding, gevuld kunnen worden om water via de drainagebuizen aan te voeren in de percelen. Om het grondwaterniveau omlaag te krijgen kunnen de betonputten lozen op het lage peil. Met kleppen kan Neppelenbroek per betonput een waterstand regelen, zodat hij per perceel het grondwaterpeil kan sturen. Of het sturen van de grondwaterstand voldoende is om zonder beregening te kunnen is onder meer afhankelijk van het gewas dat op het perceel geteeld wordt. Matheijs Pleijter: “Het infiltratiesysteem zorgt ervoor dat het grondwater minder snel daalt. Maar het is afhankelijk van de worteldiepte van het gewas of je ook echt zonder beregening kan. Bij aardappelen zal dit bijvoorbeeld lastiger zijn dan bij gras en snijmais.”
Nico Neppelenbroek is tevreden: “Ik kan het iedereen aanraden. Het peil is met kleppen en het verdraaien van een pvc-buis vrij eenvoudig te regelen. Wel is het zoals wij hebben aangelegd een vrij duur systeem. Dat komt door de betonnen putten, dat kan eenvoudiger uitgevoerd worden. Maar we gaan het zelf wel op deze manier uitbreiden door nog een extra betonput aan te sluiten en nog meer land te draineren.” Ook Matheijs Pleijter is overtuigd van de mogelijkheden die peilgestuurde drainage biedt, wel ziet hij “iedere situatie is anders en dat vraagt om maatwerk”.
Het volledige artikel is te lezen op
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/07/31/peilgestuurde-drainage-houdt-land-groen