Door: Joost Iwema
In oktober 2020 had ik de eer om in deze tijden van beperkt reizen toch nog naar een wetenschappelijke conferentie te mogen en wel in Duitsland. In het mooie Heidelberg kwam de ‘cosmic-ray’ community bijeen voor de zesde internationale COSMOS Workshop. Je zou denken wat hebben kosmische straling en het werk bij Aequator Groen & Ruimte met elkaar te maken? Over een tijdje heel veel. Ik ga het onderwerp van mijn PhD, ‘cosmic-ray neutron sensing’ die ik al drie jaar geleden heb afgerond, namelijk introduceren in Nederland, via Aequator Groen & Ruimte. De cosmic-ray sensor is namelijk een geavanceerde technologie om het bodemvochtgehalte op perceelschaal te meten waarbij de sensor bovengronds staat en verstoring dus vermijdt.
De reden om de conferentie te bezoeken was tweeledig. Ten eerste om wetenschappelijk werk dat ik binnenkort in ga dienen te presenteren. Dit werk doe ik vanuit mijn positie als Research Associate aan de University of Bristol, Engeland. Het tweede doel was de samenwerking op te zoeken met de internationale cosmic-ray community, om deze meettechniek in Nederland te introduceren. Stiekem was er nog een derde reden, zoals vooral bleek toen ik er eenmaal was: collega’s van vroeger weer eens ontmoeten in een gezellige setting. Door corona waren velen er slechts digitaal bij maar alsnog waren er bijna dertig fysiek aanwezig in Heidelberg. Het was weer een wetenschappelijke bijeenkomst als vanouds. In de pauzes samen koffie drinken en discussiëren, in de avonden gezellige diners en muziek (zie foto onderaan) en ook weer nieuwe mensen ontmoeten. De cosmic-ray community was zo te zien verder uitgebreid met name in Duitsland en Engeland. Dit alles kon ondanks de pandemie omdat het virus op dat moment in Duitsland en met name in Heidelberg maar weinig aanwezig was. Met zijn allen aan één lange tafel in een gezellige volle taverne was dus geen probleem.
De keuze voor Heidelberg als conferentiestad was een prachtige! Heidelberg is een bij uitstek academische stad en ademt wetenschap en historie; een Duitse equivalent van Oxford en Cambridge. Dit voelde ik het sterkst toen we in groep de ‘Filosofenweg’ bewandelden en een deeltjesfysicus mij zijn ontdekking van een zeer groot molecuul, dat alleen door Van der Waals krachten bestaat, uitlegde (zie foto onderaan). Deze ontdekking deed hij middels zeer geavanceerde en ongeëvenaard accurate meetapparatuur en speelde zich af op zeer klein schaalniveau. Het bijzondere van de cosmic-ray community is dan ook de combinatie van bodemfysici (zoals ik) en hydrologen (ook een beetje) en (deeltjes)fysici (waar ik sinds mijn PhD een beetje bij hoor). Deze samenwerking heeft geleid tot verbazing en interesse van de verschillende groepen in elkaars werk. De bodemkundigen en hydrologen zijn natuurlijk niet gewend zaken met zulke nauwkeurigheid en op zulke minuscule schaal te meten als de deeltjesfysici doen in hun high-tech labs. Andersom is het voor de deeltjesfysici een hele ontdekking hoe groot de onzekerheden in ‘de echte wereld’ zijn en hoe je daar mee om moet gaan. Een prachtige academische cocktail dus.
De conferentie was dus een fijne beleving maar daar stopt het echter niet. Momenteel ben ik namelijk via verschillende wegen druk bezig de techniek naar Nederland te krijgen. In het buitenland gaan we daartoe overleggen en samenwerken met Duitse en Britse universiteiten en instituten. In Nederland ben ik in gesprek met verschillende overheden die interesse hebben getoond. Daarnaast hebben we al enkele potentiële veldlocaties waar de cosmic-ray neutron sensor meerwaarde kan hebben. De mogelijkheden zijn groot en met ons internationale netwerk brengen wij de benodigde expertise het land in. Wordt vervolgd…
Heeft u interesse in onze cosmic-ray bodemvochtsensor plannen? Neem dan contact op met Joost Iwema: jiwema@aequator.nl